Otonom robot teknolojisi, robotların tıpkı insanlar gibi kendi kararlarını verme ve buna göre bir eylemde bulunma yeteneğine sahip olmasını sağlayan teknolojidir. Yapay zeka teknolojisinin bir alt dalı olarak incelenir. Otonom bir robot, çevresini algılayan, algıladığı şeye dayanarak kararlar verebilen veya o ortamdaki bir hareketi tanımak ve başlatmak/bitirmek için programlanmış olan bir robottur.
Üretimde otomasyon teknolojileri, fabrika içerisindeki ortamın yapay zeka teknolojileri ile akıllı hale gelmesini sağlar. Yapay zeka kullanan makinelerin karar vermesi ile, üretim süreçleri hızlanır, olası problemler zamanında ya da öncede tespit edilip aksiyon alınır, üretim zinciri daha verimli hale gelir.
2025 yılında 500 Milyar Dolar
Endüstriyel ve endüstriyel olmayan robotlar için küresel pazarın 2017-2025 yılları arasındaki büyüklüğü (milyar ABD doları)
Bu istatistik, 2017 ve 2025 yılları arasında hem endüstriyel hem de endüstriyel olmayan robotik pazarından elde edilen geliri gösteriyor. 2025 yılında robotik pazarının dünya çapında yaklaşık 500 milyar ABD doları değerinde olacağı tahmin ediliyor. Kişisel yardımcı robotlar, müşteri hizmet robotları, özerk araçlar ve insansız hava araçları gibi araçların gelişmesi ile birlikte Otonom teknolojisinin değer kazanması bekleniyor.
Akıllı depo (Warehouse) Ocado
Altıyüz bin’in üzerinde aktif müşteriye ürün servisi sağlamak için gelişmiş veri analitiği ve bulut depolama alanı kullanılmaktadır. Otomasyon teknolojisine yapılan yatırım sonucu bir online satıcı olmanın ötesinde teknoloji üreten ve gelişimini sağlamaktadır. Akıllı Deposu, 250 bin adet depolama alanı ve 1100 adet robot ile 7/24 devamlı çalışan bir ekibin kontrolü altında gerçekleşmektedir. Gelişmiş robot teknolojisi sayesinde siparişlerin alınıp paketlenme süresi 5 dakika içinde gerçekleşir.
daVinci Robotik Cerrahi Yardımcısı
daVinci “robot” ve “tıbbi alet” cerrahın tam kontrolü altında kullanılabilecek seviyede geliştiriliyor. Operasyonları sadece birkaç küçük kesik ve yüksek hassasiyetle gerçekleştirebilen bu otonom robot; daha az kanama, daha hızlı iyileşme ve daha az enfeksiyon riski oluşmasını sağlıyor.
Moxi Hemşire Robot
Moxi olarak adlandırılan akıllı robot, Dallas’taki Texas Health Presbyterian Hastanesinde kullanılmaya başlandı. Robot, hemşirelerin karşılaştığı fiziksel, zihinsel ve duygusal zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olmayı amaçlıyor.
Diligent Robotics tarafından üretilen Moxi, tıbbı malzemeler taşıyabiliyor, henüz getir götür işlerini gerçekleştiren robot geliştirilmeye devam ediyor.
Sewbot Tekstil Robotu
Adidas Spor giyim şirketinin, SoftWear Automation’ın geliştirdiği, Sewbot adını verdiği robotu kullanarak günde 800 bin tişört üretebileceği belirtiliyor.
Tek bir insan rehberliğinde çalışan robotun, 1 saatte 17 insan kadar tişört yapabileceği ve her 22 saniyede bir tişört üretebilecek güce sahip olabileceği vurgulanıyor. Bu sayede, üretimdeki artışın %300’e ulaşacağı belirtiliyor.
Tesla Otonom Sürüş
Navigate on Autopilot, Tesla’nın şimdiye kadarki en gelişmiş otopilot özelliği. Sürücü kontrolünde kullanılarak aktif bir sürüş deneyimi sağlıyor. Bu özellik ile araç hedefe ulaşmak için en etkili yolu buluyor ve takip ediyor. Bu sürüşte aracı yönlendirmek, şerit değiştirmek, park etmek gibi işlemler gerçekleştiriyor.