Son yüzyılda teknolojinin gelişimiyle birlikte pek çok alan nasibini aldı. Sanayinin yerini teknolojiye bırakmasıyla birlikte her ortamda teknolojik dokunuşları görmemiz mümkün. Her sektörde olduğu gibi inşaat ve yapı sektörü de teknolojiyi bünyesine katarak yoluna devam ediyor. Ve bizlere “Akıllı Evler” kavramını kazandırarak, normal yaşam alanlarımızı teknolojiyle donatıyor.
1950 ve 1960 yıllarında gaz lambasıyla aydınlanan evler, artık akıllı evler ile birlikte kendi kendine yanan lambalar, fırınlar. Isıyı havanın durumuna göre ayarlayan doğal gaz sistemleri ile yoluna devam ediyor. Peki, akıllı evler son birkaç yılda mı ortaya çıktı? Sizin için akıllı evleri derinlemesine araştırarak, örneklerle açıklık getirdik.
Akıllı Evlerin Ortaya Çıkışı
Akıllı ev kavramı resmi olarak ilk defa 1984 yılında CMMA (Amerika İnşaat Yönetimi Derneği) tarafından kullanılmıştır, fakat akıllı evlerin tarihi daha uzun bir geçmişe dayanmaktadır. 1960’ların başından itibaren, meraklılar tarafından akıllı evlerin ilk temelleri olan kablolu evler geliştirilmeye başlanmıştır. O günden günümüze kadar yapılan farklı çalışmalarda akıllı ev yerine, ev otomasyonu, zeki yapı, yapı otomasyon sistemi, akıllı bina ve entegre ev sistemleri gibi terimler kullanılmıştır.
Akıllı evlerin ilk çıkış amacı binalarda yer alan elektrikle çalışan cihazların ve güvenlik aygıtlarının kullanıcı dostu bir sistemle kontrol edilebilmesiydi. Günümüzde ise tanım pek değişmemekle beraber, evin içinde ve dışında yer alan birçok donanımın kontrolü ve takibi akıllı ev otomasyon sistemleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Bu donanımlar aydınlatma, ısıtma, güvenlik, su ve elektrik sistemleridir.
Akıllı Evler Nasıl Çalışır?
Akıllı evler yaşamın teknolojiyle birleşmesi sonucu ev hayatının dönüşümü olarak nitelendirilmektedir. Akıllı evler için; evlerin, akıllı sınıfına geçmesi adına geliştirilmiş özel kablolar kullanılmaktadır. Bu kablolar yardımıyla, evimizde bulunan birçok sistemi kontrol altında tutmamız sağlanmaktadır. Kısacası evinizde bulunan birçok aletin kendine ait “IP” adresinin olduğunu düşünün. Bu sayede evinizdeki birçok şeyi uzakta izleyebiliyor ve komutlar verebiliyorsunuz.
Akıllı Evler, şu anki durumundan görmek istediğiniz saatin ayrıntılı geçmişine kadar, eviniz hakkında birçok bilgi sağlayabilir. Güvenlik sisteminizin durumunu, ışıkların açık olup olmadığını, kapıların kilitli olup olmadığını, evinizin o andaki sıcaklığını ve çok daha fazlasını kontrol edebilirsiniz. Akıllı ev sistemlerinin bir parçası olan kameralarla, gerçek zamanlı video yayınlarını bile çekebilir ve siz yokken evinizde neler olup bittiğini tam anlamıyla görebilirsiniz.
Basit bildirimler bile birçok önemli görevi yerine getirmek için kullanılabilir. Sisteminizi, güvenlik sisteminiz şiddetli hava durumu uyarılarından hareket algılayıcı uyarılarına ve yangın alarmlarına kadar potansiyel bir problem kaydettirdiğinde size bir kısa mesaj veya e-posta göndermesi için programlayabilirsiniz. Çocuğunuzun okuldan eve döndüğü zaman sizi bilgilendirmek için “akıllı” ön kapı kilidinizi programlamak gibi daha sıradan olaylar için de bildirim alabilirsiniz.
Akıllı Evlerin Faydaları
Akıllı ev sistemlerini bütçeniz uygun düştüğü takdirde kullanmanız pek tabii tavsiye edilebilir; çünkü bu sistemler birbirinden farklı işlevlere sahiptir. Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramının içinde bulunan akıllı ev teknolojileri ile temel olarak ısıtma, aydınlatma, elektrik ve su sistemlerinizi kontrol ve takip edebilirsiniz. Dışarıdan eve müdahaleleri tespit edebilir, uyarı verebilir, caydırmak için müdahale edebilirsiniz ki bu güvenlik açısından çok önemli bir işlev.
Akıllı ev teknolojilerinin diğer yararlarına bakacak olursak bahçede bitkilerin sulama ve havuzun su seviyesini kontrol edebilme gibi hobi eşyalarınızı kontrol edebilirsiniz.
Suların kesilmesi gibi ev içerisinde oluşan sorunları, bu teknoloji sayesinde siz değil ev takip edebilir, otomatik olarak tesisatçı gibi servis hizmetlerine doğrudan haber verebilir. Bu sayede ani sorunlarla baş etmek zorunda kalmazsınız.
Peki işlevler sadece bu kadarla mı yeterli kalıyor ? Hayır, akıllı ev sistemlerinin otomasyon haricinde evde oturan kişilere de oldukça yüksek faydaları var. Erişilebilirlik ve konfor, zaman, güven ve enerji tasarrufu olarak 4 temel başlıkta da incelendiğinde yaşama dair birçok faydasını görmemiz mümkün.
Erişilebilirlik ve Konfor
Günümüz dünyasında insanlar mobil bir hayat yaşıyorlar. Sırt çantalarına koydukları bir bilgisayar, şarj aleti ve birkaç yolluk ile istedikleri yerde istedikleri zaman çalışıp gezebiliyorlar. Bu iyi bir şey fakat ev için bir risk taşıyabiliyor, mesela ocağın üstünde yemek unutulabiliyor, hırsızlara karşı ev boş olabiliyor. Bu sırada devreye akıllı evler giriyor, istediğiniz herhangi bir yerden ocağınızın altını kapatabilir, hırsızlara karşı önleminizi alabilir, eve gelmeden önce kombinizi yakabilirsiniz.
Zaman
Akıllı evlerin barınanlara sağladığı en büyük faydalardan biri şüphesiz otomasyon. Otomasyon sayesinde, zaman harcatan birçok iş otomatik hale gelmekte ve müdahale sayınız azalmakta. Küçük bir örnek, akşam hava karardığında akıllı ev sistemi sayesinde perdelerinizin otomatik kapandığını düşünün, tek tek kapatmakla uğraşmanız gerekmeden. Bunlar küçük detay gibi gözükse de, birçok otomasyon ile zamandan büyük tasarruf sağlamak mümkün.
Güvenlik
Barınanların ev tercihindeki en temel kriterlerinden bir tanesi de güvenlik. Akıllı ev sistemleri sayesinde de ev içi ve dışı güvenliğinizi fazlasıyla artırabiliyorsunuz. Hırsızın gelebilme ihtimalini, şüpheli durumları anında telefonunuzda görebiliyorsunuz.
Şüphesiz güvenlik sadece hırsızlardan ibaret değil. Prizde unuttuğunuz ütünün elektriğini kesen akıllı eviniz olduğunda, evden çıktıktan sonra ütüyü düşünmeniz gerekmez. Bu ve bunun gibi birçok sorun, akıllı ev teknolojilerinin sağladığı güvenlik ile çözülüyor.
Ekonomik Tasarruf
Akıllı evler maddi olarak yüksek meblağlardan alıcı bulmaktadır. Ancak günümüzde akıllı ev sistemlerinin yaygınlaşması açısından uygun fiyatlı akıllı ev sistemleri için ar-ge çalışmaları devam ediyor. Enerji tasarrufu üzerine kuracağınız akıllı ev sistemi maddi olarak size orta ve uzun vadede fayda sağlayabilir. Akıllı kombi ile yaptığınız yatırımı ilk senede, düşen doğalgaz faturanız ile karşılayabilirsiniz. Odada kimse olmadığını anladığında ışıkları söndüren akıllı ışıklandırma sistemi ile elektrik faturanızdaki düşüşü farkedebilirsiniz. Güvenlik çözümleri de aslında büyük ölçüde paranızı cebinizde tutmaya yönelik çözümlerdir.
Bu ve bunun gibi nedenlerle birlikte, akıllı ev sistemleri yaşam standartını yükselterek hayatı kolaylaştırdığı aşikar. Geleceğin akıllı evlerindeki özellikler ise şimdiden merak konusu.