Endüstri 4.0 ile bir çok fabrika artık robotik sistemlere geçmektedir. Özellikle fabrikaların depolarında çalışan işçi maliyetleri fabrikalara ek bir maliyet getirir. Özellikle depo çalışanları da fabrika depo sistemlerinde üretilen malzemelerin tedariği ve lojistik faaliyetlerinde hata yapabilmekte ve bu hatalar fabrikalara ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Çalışan işçilerin vardiyalı çalışması ve işçi kazaları ile fabrikadaki verimlilik düşer.

Bu durumların önüne geçebilmek için yurtdışında bir çok çalışma yapılmaktadır. Özellikle amazon fullfilment ile yani Pazar yeri çözümü ile bu durumu çok profesyonel bir şekilde optimize etmiştir. Amazon’un buradaki amacı;

  • Pazaryeri olarak amazon’u kullanan satıcılar, ürünlerini Amazon’un depolarına gönderir. Buradaki depolarda Amazon satıcıların ürünlerini barkod sistemi ile muhafaza etmekte ve her bir satıcıdan barındırma ücreti olarak 39 dolar almaktadır.
  • Tüm bunları yaparken satıcıların ürünleri Amazon’un depolarında robotik sistemler ile yerleşir ve bu durumda herhangi bir karmaşa yaşanmaz.
  • Bunun yanında insan faktörü lojistik kısmında devreye girer. Buradaki amaç da satılan ürünlerin doğru bir şekilde alıcıya ulaşması içindir.
  • Tüm süreç şöyle işlemekte; satıcı ürünü Amazon’un fullfilment deposuna kargolamakta, Amazon lojistik birimi çalışanları ürünün barkodu ile birlikte ürünü Amazon deposuna kaydetmektedir. Depoda kayıtlı olan ürün robotlara teslim edilmekte ve robotlar uygun ve boş raflara ürünleri yerleştirmektedir. Depoya yerleşen ürünler belirlenen ID ile Amazon deposuna ait database’de kaydedilmektedir. Satıcı tarafından Amazon deposuna gönderilen ürün artık Amazon deposunda Barkod numarası ve ID ile kayıt altında tutulmaktadır.
  • Amazon deposuna giren ürün girdiği anda 30 gün içinde satılmış olursa Amazon herhangi bir kira ve barındırma ücreti talep etmemekte ancak ürün 30 günden fazla kalırsa aylık 39 doları satıcıdan temin etmektedir. Eğer bir alıcı iseniz ve Amazon.com’dan birkaç farklı satıcıdan alışveriş yaptıysanız Amazon deposunda bulunan ürünlere ilişkin ID’ler ile ürünler kıyaslanır ve tıpkı e-ticaret sitesinde bulunan bir sepette olduğu gibi ürünler alıcının sepetine doldurulur. Böylelikle ürünler alıcının istediği şekilde ve Amazon politikası olan en hızlı şekilde tüketiciye erişmiş olur. Böylelikle hem satıcı hem de alıcı Amazon vasıtasıyla güzel bir ticarete sebep olmuştur.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ox05Bks2Q3s]

 

Tıpkı Amazon örneğinde olduğu gibi yurtdışında pek çok firma Endüstri 4.0 adı altında yani robotların ve nesnelerin birbirleri ile haberleşmesi dolayısıyla depolarını robotik sisteme geçirmektedirler.

Amazon örneğinin yanında İngiltere menşeili olan Ocado firması da haftalık 60 binin üstünde sipariş yönetimini ve kontrolünü gerçekleştirmek için benzer bir uygulamaya gitmiştir.

  • Buradaki robotlar raylı bir platformun üzerinde derin dondurucu mantığı ile sipariş edilen ürünleri sepeti ekliyor ve paketlemesini yapıyor.
  • Birbirleri ile haberleşmesi 4G teknoloji ile robotların birbirini tanıması ve hareket etme kabiliyetlerinin geliştirilmesine yardım ediyor.
  • Bunun yanında mesafe sensörleri ile durum çift taraflı kontrol edilmiş olur.
  • Boş olan depo kafeslerine robotlar otomatik olarak bilmekte ve bu alanlara ürün yerleşimini yapmaktadırlar.
  • Tüm bunlar olurken robotlar birbirleri ile anlık haberleşmeye sahip oldukları için birbirleri ile çarpışmaz.
  • Geliştirdikleri teknoloji ile her bir robot 4 metre/saniye hızla hareket etmektedir. Bu şekilde düşünüldüğünde robotların çok hızlı bir hareket kabiliyeti olduğu söylenebilir.
  • Robotların güç kontrolü yerleşik batarya sistemi ile sağlanır. Aslında bu yöntem diğer depo otomasyonuna sahip olan firmalarında ortak tercihidir. Nedeni ise kablo yığınından kurtulmak ve robotların hareket kabiliyetlerinin daha sağlıklı olmasını sağlamaktır.
  • Bataryası biten robot şarj kritik bir seviyeye geldiğinde şarj istasyonuna gitmekte yerine şarjı olmuş bir başka robot geçmektedir. Tıpkı spor musabakalarında olan oyuncu değiştirme mantığı ile aynı özelliği taşımaktadır.
  • Tüm bu sistemin amacı müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak ve siparişin bir an önce müşteriye ulaşmasını sağlamaktır.
  • Müşteri e-ticaret platformunda siparişini geçtiğinde robotik sistem otomatik olarak bir sepete müşterinin ürünlerini koymakta ve son aşama da başka bir robotik sistem tüm sepetteki ürünlerin barkotunu okutarak depo stok sisteminden ürünlerin stoklarını düşürür.
  • Böylelikle stok takibi de insan inisiyatifine bırakılmadan otomatik olarak gerçekleşmesi sağlanmış olur.
  • Depoda otomatik ısı ve klima ayarı olduğu için ürünler belirlenen ısı değerinde tutulmuş olmaktadır. Özellikle meyve sebze gibi ürünlerde bu soğutma sistemi çok önemlidir ve bitkinin çürümesini önlemektedir.

 

 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4DKrcpa8Z_E]

 

 

Yazarımız Oğuz Kırbıyık Kimdir?

Robotik, Otomasyon, Endüstri 4.0, Eğitim ve Danışmanlık

Robotik, Otomasyon, Endüstri 4.0, Internet of Things, Tarımda Robotikleşme ve Dijitalleşme ve Eğitmenlik

Gelecekte tüm sistemlerin otomotik bir şekilde faaliyete geçeceğini ve bu noktalarda çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu alanlar günümüzde de adını sıkça duyduğumuz Nesnelerin İnterneti, Robotikleşme ve Makineler Arası Haberleşme yani Endüstri 4.0. Bu alanları gözeterek ele aldığım çalışmaları Tarım dikeyinde yoğunlaştırarak çalışmalarıma devam etmekteyim.

Tüm bu çalışmalara yoğunlaşırken Doktora dersim olan Otonom Robotik Sistemlerde hocamız Sebastian Thrun’un 1998 yılında yazdığı makaleden bahsetti. Sebastian Thrun ismini ilk kez duymuştum ama benim doktorayı bırakmama sebep olan şey Sebastian Thrun’un 20 yıl önce yazdığı makaleyi biz daha yeni öğreniyorduk ve en az bu sistemlerden 20 yıl gerideydik.

O gün çalışmalarımı tamamen Tarımda Robotikleşme ve Otonom çapa robotuna evirmeye karar verdim.

Tüm bu süreçler devam ederken girişimci olmanın zorluğunu görmüş oldum.

Girişimcilikte hayatıma yansıyan;

Ekonomi – Paranız yoksa hayallerinize ulaşamıyorsunuz.

Eğitim – Bildiklerimi öğretmeyi, bilmediklerimi de hiç çekinmeden bilen kişilere danışarak öğrenmeyi öğrendim.

İletişim – Ne kadar çok insana dokunursam kapılar o kadar geniş açılmaya başladı.

 

Aktif Olarak Ben Ne Yapıyorum?

Entegrelab.com

Girişimcilik hayatımda yaşadığım imalat sürecinde karşılaştığım durumları bir Pazar yeri olarak kurduğum entegrelab.com özellikle lise ve üniversite ile start up firmalarının prototipleme yaparken pahalı olarak mal edebileceği ürünleri 3D printerlar vasıtasıyla elektronik kart, metal üretim ve plastik baskı yapabilme kabileyetlerinin toplandığı ve bunun yanında lise ve üniversite ile start up firmalarının ürünlerini satabileceği bir Pazar yeri platformudur.

Akülü Çay Toplama Makinesi

Kırbıyık Yazılım olarak firmamı Bilişim Vadisi’nde kurdum. Şirketim bir Start-Up firması ve pillerin yazılımsal olarak ömrünü uzatan bir sistemi temel almaktadır. Bu sistemi Akülü Çay Toplama Makinesinde kullanarak hayata Mayıs-2019 da piyasaya sürmüş olacağım. Şu aşamada ürünün prototipi gerçekleşmiş durumdadır.

Eğitim

Sanayi sektöründe Siemens TIA Portal eğitimleri ile lise ve üniversite öğrencilerine gömülü sistemler, C, C++ ve arduino eğitimi vermekteyim.