Büyük veri, İK uygulamalarında ve işe alım yöntemlerinde devrim yaratıyor. Çevrimiçi veri analizi giderek yaygınlaştıkça, büyük veri, doğru adayları işe almayı, personel maliyetini tahmin etmeyi ve en uygun seçim kriterlerini kullanmayı kolaylaştırıyor. Ancak büyük veri, işe alım süreçlerinin otomasyonu ve adayların kişisel markalaşmalarına nasıl yatırım yapabilecekleri hakkında da çeşitli sorularla birlikte geliyor.

Büyük veri, son yıllarda teknoloji alanında sıkça dolaşan bir terimdir. Temel olarak, bilgi kuruluşları için bilgiyi toplayabilecek veri miktarı her yıl katlanarak artmaktadır. Modern yazılım araçları sayesinde bu verileri analiz etmek ve işletme performansını arttırmak için kullanmak mümkündür. İnsan Kaynakları profesyonelleri için büyük veri tam olarak ne işe yarayacak?

Büyük veri içerisinde dolaşırken bu durumun yarattığı bazı zorluklar bulunuyor. Farklı veri setlerinden ilgili bilgileri aramak, çıkartmak ve analiz etmek oldukça meşakkatli ve aynı zamanda gerekli bir iştir. Bilgi analiz edildikten sonra, verileri yönlendirmenin zorlukları, gizliliği sağlamanın yanı sıra kolay erişim için bilgiyi saklamayı ve paylaşmayı da içerir.

 

Büyük Veri Nedir?

Büyük veri, büyük miktarlarda veriyi işlemek ve daha özele inerek veriler arasındaki bağlantıları sağlamak için çok güçlü algoritmaların kapasitesini ifade eder.

İnsan kaynakları sektörü bu tür verileri çok farklı şekillerde kullanabilir. Bunlardan biri, çevrimiçi olarak uygun profillerin bulunduğu ve hedeflenmiş bir işe alım süreci sağlayan kaynak bulma amacına dayalıdır. Günümüzde kullanımı yavaş yavaş ilerleyen bu yöntem, anahtar kelime ve becerilere yönelik özgeçmişleri analiz eden ve bir adayın sosyal medyadaki profilini değerlendiren bir teknolojiden oluşur. Amaç, bir adayın şirketin gereksinimlerine ve iş kültürüne uygun olup olmadığını belirlemektir. Bu durum adayın işe alım sürecinde azımsanamayacak kadar değerli bir zaman tasarrufu sağlar.

 

İşe Alım Süreçlerinde Büyük Verinin Avantajı

İnsan kaynakları sektörüne özgü olarak büyük verilerin işe alım ihtiyaçlarında; gerçek zamanlı olarak tahmin edilmesine, yeni çalışanların kalitelerinin ve konumlandırılmasının iyileştirilmesine ve işe alım performansının işletme performansıyla ilişkilendirilmesine yardımcı olduğunu gösterilmiştir.

Büyük veri insan kaynaklarının, ideal adayı bulma konusunda daha analitik ve stratejik olmasını sağlar. Adayların çevrimiçi özgeçmişleri sayesinde veri tabanlarına erişerek, iş tecrübelerine, sosyal medya profillerine, yeteneklerine sertifikalarına ve diğer verilerine erişim sağlayabilirler. İşe alımı uygulayacak kişiler bu bilgileri sıralayabilir ve yetenek havuzunu daraltarak potansiyel adayları belirleyebilirler.

Büyük veri, işletmelerin belirli bir eğitim planlamasının potansiyel etkinliğini ölçmelerine izin verir. Bu şekilde işletmeler, çalışanlarının eğitimi ve gelişimi konusunda akıllıca yatırımlar yapabilirler. Sık sık performans değerlendirmeleri yapmak; İK profesyonellerinin, çalışanların gelişim çabalarının etkinliğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Ayrıca büyük veri sayesinde işverenler çalışanların duygu durum değişimleri ve düşük çalışma performans oranlarının arkasındaki nedenleri analiz edebilir. Sosyal medya, işten ayrılma görüşmeleri, ekip değerlendirmeleri ve çalışan memnuniyet anketleri gibi araçlar sayesinde İK uzmanları, çalışan memnuniyeti ve etkinliğinde gelecekte olabilecek olası düşüşleri önlemek için yardımcı bilgilere sahip olabilir.

 

İnsan Kaynaklarında Büyük Verinin Geleceği

Ne büyük veri ne de herhangi bir teknoloji, yetenekli bir İK uzmanının yerini hiçbir zaman tam olarak alamaz.  Ancak her ikisinin birleşimi, karar vermeye, bilgiye sahip olmaya ve verimliliği artırmaya yardımcı olabilir. Veri uzmanlarına göre önümüzdeki birkaç yıl içinde İK sektörünü etkilemesi beklenen birkaç büyük veri eğilimi var. İşte bunlardan bazıları;

Akıllı tahmine dayalı analizler: Genel olarak, tahmine dayalı analiz bir işletme için oldukça faydalı bir araç olabilir. Tahmine dayalı analiz, sektördeki trendlerin tahminini sağlayabilir. Ayrıca çalışanlara sağlanan faydaları, yetenek yönetimini ve terfiler hakkında fikir verebilir. Örneğin, işletmeler çalışan eğitimi faaliyetlerinin etkinliğini ölçerek hangi çalışanların hedeflerine ulaşma ihtimalinin daha yüksek olduğunu görebilir. Ayrıca bu durumun nedenini belirlemek için tahmine dayalı analizi kullanabilir.

Veriler işgücünü değerleyebilir: İşletmeler genellikle işgücünün en önemli varlıklarından biri olduğunu iddia eder. Veri analizi ile şirketler, işini iyi yapanlara finansal bir değer atayabilir. Böylece kurumdaki her çalışanın mali etkisini daha iyi anlayabilirler.

Analiz araçları daha basit hale geliyor: Bazı şirketlerin veri analizinden tamamen uzak durmasının en büyük nedenlerinden birisi de bu teknolojilerin uygun fiyatta olmaması ve yazılımların karmaşıklığıdır. Gelişen bir teknoloji olarak günümüzde daha çok kullanım kolaylığı sağlayan ve daha uygun fiyatlı yazılımlar bulunmakta. İş şekilleri ve büyük verinin popülaritesi artmaya devam ettikçe, veri analizi uygulamak isteyen işletmeler için de seçeneklerin sayısı artacaktır.

Sensörlerle veri toplama: İK uzmanları sensör kaynaklı verilerin gücünü keşfetmeye başladı. Çevrimiçi dinleme platformları ve dahili izleme sistemleri ile işletmelerin sensörler aracılığıyla veri toplayabilmesi basit yollardan sadece birkaçıdır. Sensörler, İK departmanlarının işçi güvenliğini izlemesine ve İK uygunluk politikalarını düzenlemelerine yardımcı olabilir.

Veri Analistleri: 21. Yüzyılın en popüler iş kollarının başında veri analistliği olacak gibi görünüyor. Yetenekli bir veri analisti verileri analiz eder ve uygulanabilir raporlar üretir.  İşletmelerin önümüzdeki zamanlarda sıklıkla adını duyacakları ve ihtiyaçları olabilecek bir veri analisti için şimdiden bu konuda yaratıcı olmaları gerekebilir.