IoT (Internet of Things) hayatımızda kullandığımız birçok nesnenin birbirleriyle haberleşip bağlantı kurarak ve aralarında bilgi paylaşarak oluşturduğu akıllı ağ sistemidir. Dünya çapında evlerde, şehirlerde, iş yerlerinde kullanımı artan teknolojiye dair büyük beklentiler ve öngörüler bulunuyor. 2025 yılında dünya çapında 75 milyar civarında cihazın birbirine bağlı olacağı tahmin ediliyor.

akilli

Oldukça geniş bir alanı bulunan IoT teknolojisinin akıllı ev konusundaki gelişmelerini inceleyeceğiz. Google Home, Alexa ve Amazon Echo gibi cihazlar daha yaygın hale geldikçe akıllı ev endüstrisi için de dönüşüm hızlanıyor.

Akıllı evler bize ne sağlıyor, bizden ne alıyor, bu teknolojiye farklı açılardan bakalım;

1. Veri Güvenliği

data

Dijital bilgilerimizi sosyal ağlarla, web siteleriyle, uygulamalarla paylaştık. Facebook’un yaşadığı veri gizliliği ve güvenliği krizi, bu paylaşımın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Akıllı ev teknolojisi ile offline dünyadaki verilerimizi online dünyaya açacağız. Günlük rutin davranışlarımız neler, kahvemizi nasıl severiz, evde neler yaparız, takip edilmesi gereken hastalıklarımız neler gibi bilgilerin hepsini, konfor alanımızı geliştirmek için paylaşıyor olacağız. Bu veriler tehlikeye girdiği durumda, amacının bize daha rahat bir yaşam alanı sunması olan bu teknolojinin oluşturacağı kayıp, sosyal güvenlik bilgilerinin paylaşılmasından daha ağır olabilir.

İnternet üzerinde tutulan fiziksel ve kişisel bilgilerimiz hackerların saldırısına da açık olacak. Bu nedenle güvenlik ve gizliliğin sağlanması, bu sektörü şekillendirecek temel bir sorun haline gelecek.

2. Yapay Zeka vs İnsan Beyni

ai

Düşünce sistemi olarak bu rahatlık ve konfor çok güzel geliyor. Eviniz sizin için;

Tükenen şeyleri markete sipariş ediyor,
Siz eve gelmeden çayınız, yemeğiniz, evin ısısı ayarlanıyor,
Hava kararınca perdeleri çekiyor,
Evinizin havalandırmasını tam da istediğini gibi yapıyor,
Hatta unuttuğunuz durumda ütüye bağlı prizdeki elektriği kesebiliyor.

Peki siz ne yapıyorsunuz? Ya da insanoğlu bu dönüşüme bilinçli bir şekilde hazır mı? Ufak tefek takip edilen bir sürü konu, insan beynini canlı tutuyor, geliştiriyor, organizasyon ve programlama yeteneği kazandırıyor. Ancak bunu artık sizin için yapan bir eviniz var. Bu durumda insanlar ne tarafa doğru yönelirler, kazanım sağladıkları vakitte kendilerini daha da geliştirecek ektivitelere mi, yoksa beyin gelişimini yavaşlatacak ve tembelleştirecek bir alışkanlığa mı?

Wall-e filmini izlemediyseniz mutlaka öneririm. İnsanların akıllı sisteme adapte olmaları ile dönüşümleri oldukça çarpıcı şekilde anlatılıyor.

3. Fiziksel Güvenlik

Akıllı ev teknolojisi suçla mücadelede gerekli hale gelecek. Siz evinizde değilken bile evinizi izleyebilecek, herhangi beklenmedik bir durumda uyarı alabileceksiniz. Hatta sistemin size ulaşamadığı durumda polise direkt bilgi verilebilecek.

Bu şekilde birçok suçun da önüne geçilmiş, fiziksel ve mülkiyet haklarınız korunmuş olacak.

4. Pazarlama

Akıllı ev teknolojisi için buzdolaplarının tükenen ürünleri direkt sipariş verebilecek olması en çok verilen örneklerden biridir. Ya da tuvalet kağıdı, deterjan gibi hızlı tüketim malları da akıllı evlerin sizin yerinize vereceği siparişlerden. Peki evinizin sizin taleplerinizi öğrenip uyguladığı durumda, pazarlamanın geleceği ne olacak? Şirketler kendi ürünlerini size hangi yol ile tanıtacak, ya da iletişimciler insanlar yerine buzdolabı gibi yapay zekaya sahip makineleri mi ikna etmeye çalışacak?

5. Tasarruf

Bu teknolojinin benimsenmesi ile ekonomik ve çevresel olarak daha tasarruflu bir yapıya geçilebilir. Cihazların kontrolü altındaki evlerde elektrik ve diğer kaynakların optimum kullanımı sağlanabilir. Herhangi bir cihazdaki bozulma ya da aksama ilk aşamada tespit edilip büyük maliyetler çıkarmadan ve yeni çöpler oluşturmadan önlenebilir. Bu da hem ev ekonomisi, hem de çevre açısından pozitif bir beklentidir.

Muskainukes

Bu maddeler ve örnekler artırılabilir. Ancak tüm bunların ötesinde önemli nokta hayatımız dijitalleşip, teknoloji akıllandıkça insanlar tembelleşecek ve aptallaşacak mı?  Biz tüm gün yerimizde otururken, her şey robotlar ve yapay zeka tarafından mı gerçekleştirilecek?

Çılgın dahimiz Elon Musk, teknoloji konusunda bildiklerimizin dışında konuşmalar yapıyor. En son yaptığı “Tesla’daki aşırı otomasyon bir hataydı. İnsan gücü küçümseniyor.  açıklamasıyla kafaları karıştırdı. Diğer yandan yapay zekanın tehlikeleri, uçan arabaların otomotivin geleceği olmadığı konusundaki düşünceleri ve hızlıca Mars’ta yaşam kurmamız gerektiğiyle ilgili fikirleri herkes tarafından tasvir edilen dijital geleceğin dışında bir dünya ortaya koyuyor.

Açıkça söylemek gerekirse ben Elon Musk’a daha yakın taraftayım. Şu anki perspektifimizde gelecek, her şeyin dijitalleştiği, robotlaştığı ve bir çok şeyi yapay zekanın yönettiği bir dünya olarak gösteriliyor.

Ancak tüm bunların beraberinde getireceği kaosların farkında değiliz ve yapay zeka teknolojisini fazlasıyla mükemmel buluyoruz -hata yapıyoruz-

Çok kısa bir süre öncesini hatırlayalım, 80’li filmlerde 2000’li yılların başında uçan arabalar vb birçok hayali teknolojiler yer alıyordu ancak değişimin farklı boyutlarda gerçekleştiğini gördük. Hayatımıza giren dijital sosyalleşmenin oluşturduğu kaos ortamlarını yakinen yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.(Arap baharı ile başlayan süreçler)

Özetle biz yeni teknolojileri konuşmaya devam edelim ve takip edelim ancak bu teknolojik -DENEMELERİN VE ÇALIŞMALARIN- hayatımıza katacağı yeni kaoslara da hazırlıklı olalım.

AI-ww3-elon-musk

Yazı ana görsel kaynağı : https://www.youtube.com/watch?v=G72h-d_crFY