Bilmek ve bilgiyi ihtiyaçları karşılayan ürünlere dönüştürmek, insanın varoluşundan beri süregelir. Her çağın bilgiye yaklaşımını ise çağın gereklilikleri ve donanımları belirler. Bizim çağımızda ise bilgiye yaklaşımımız, gelişen teknolojilerle birlikte şekilleniyor. Teknoloji ve dijitalleşme çağında bilgi, insanlığın en önemli kaynağı haline gelmiş durumda!

“Knowledge is power.” – Francis Bacon

 

Bilginin değeri arttıkça bilgi teknolojileri de büyük bir hızla gelişiyor. Bilginin dijital hızda işlenmesi, kullanılması ve eldeki bilginin en verimli ürüne dönüştürülmesi, bilgi teknolojilerinin önemini ve yaygınlaşma hızını da ikiye katlamış durumda. Bilgi teknolojilerinin artan kullanımı ise günümüzde dijital dönüşüm çağını resmen başlattı! Çünkü, tam da istenildiği gibi dijital dönüşüm ile işler en hızlı ve en kolay şekilde optimize edilirken, maliyet ve zaman kaybı önlenebiliyor. Şirketler, devletler, işletmeler… Akıllara gelebilecek her alanda rekabetin ve süreçlerin alışılagelmiş düzeni de kaçınılmaz olarak değişiyor. Bazıları ise dijital dönüşüm serüvenindeki başarılarıyla ilham veriyor. Dijital dönüşümün başarılı örnekleri, tüm dünyanın alışkanlıklarının nasıl değiştirdi? Dijital dönüşümün ülkemizdeki örnekleri neler? Dijital dönüşüm piyasaları nasıl değiştirecek? Sizin de aklınızdaki soruların cevabı yazının devamındaki örneklerde saklı!

1- Dijital Dönüşüm: Geleceğin Fabrikaları

İlk örneğimiz, ülkemizden! Son zamanların, dijital dönüşüm alanında en büyük ataklarından biri Bursa Model Fabrika.

Bursa Model Fabrika, endüstri 4.0’ı yakalamak ve dijital dönüşümde ülkemizde örnek teşkil etmek amacıyla 2019’ın ilk çeyreğinde hizmete açıldı. Bursa Model Fabrika’da artırılmış gerçeklik teknolojilerinden, robot sistemlerine son teknolojiler sergileniyor. İş süreçlerindeki hata payını ve zaman kaybını önleyen bu teknolojilerle sanayide büyük bir kalkınma hedefleniyor. Yani, artık endüstride kalkınmanın karşılığı dijital dönüşüm!

Bursa Model Fabrika’da da gördüğümüz gibi, teknoloji sanayi ile birleştiğinde, üretim bantlarında insan gücü yerini teknolojiye bırakır. Ya da insan gücü en efektif şekilde kullanılır. Bursa Model Fabrika’da kullanılan bir teknoloji, Augmented Distance Services’in bize tam olarak gösterdiği de bu! Augmented Distant Services; endüstride bakım, eğitim, servis gibi hizmetlerin uzaktan yapılmasını sağlıyor. Yani, bir problem ile karşılaşıldığında, teknik ekip uzaktan müdahale ederek makinenin durma süresini kısaltıyor. Hem zamandan hem de kazançtan ödün verilmiyor!

2-  FinTech: Finansal Teknolojilerin ve Paranın Dijital Dönüşümü

Teknolojinin gelişimi, finans sektörünün ve işletmelerin finansal departmanlarının para ile olan ilişkisini değiştirdi. Nasıl mı?

DBS Bank’ta olduğu gibi… DBS Bank, Asya kökenli bir banka. Onları özel kılan ise, bankacılık sektöründe gösterdikleri yeni ve etkileyici iş modeli. Onlar aynı zamanda dijital dönüşümün de en çok ilham veren şirketlerinden! Hindistan’ın sadece mobilde çalışan, kağıtsız, şubesiz ve imzasız ilk bankasını kurdular ve tüm bankacılık süreçlerini online olarak yürütüyorlar. Bu fikri dünyanın birçok yerine de taşımışlar. DBS Bank, finans ve bankacılık sektörünün en çok maliyet gerektiren kağıt, arşivleme, kira gibi bazı işlemlerini online bankacılığa geçerek ortadan kaldırmış. ‘Live more, bank less’ (Daha Fazla Yaşam, Daha Az Banka) sloganıyla da müşteri memnuniyetini artıracak çalışmalar gerçekleştirmiş. Müşterilerin bankacılık işlemlerine daha az zaman harcaması için dijital dönüşümün hızı bankacılık işlemlerine taşınmış.

FinTech, sadece bankacılık ve finans sektöründe değil, birçok sektörde ve şirkette dijital dönüşümü başlattı. Blockchain, NFC, PayPal gibi birçok örnek, kabul gören para değerlerini ve ödeme yöntemlerini hızla değiştirdi.

Dijital dönüşüme ayak uydurabilen şirketler ayakta kalırken, diğerleri rekabetten hızla düşüyor. Çünkü, dijital dönüşüm teknolojilerini kullanan şirketler, parayı da en verimli kullanabilecekleri yolları arıyorlar. Müşteri memnuniyetini arttırıyor, yeni girişimler için kendilerine kaynak oluşturuyorlar. Fortune 500 listesinde varlığını sürdürebilen şirketlerin dijital dönüşüm harcaması yapan şirketler olması bu durumun açık bir örneği.

3- Dijital Dönüşümün Reklamcılığı

Teknolojilerin en çok değiştirdiği alanlardan biri de reklamcılık. Doğası gereği günceli takip eden ve insanlara ulaşmanın her zaman daha iyi yollarını arayan reklam sektörü, dijital dönüşümü en efektif kullanan sektörlerden. Reklamcılık sektörünün dijital dönüşümü, yepyeni reklam modelleri ve trendler yaratıyor. Çünkü dönüşen sadece teknoloji değil, kültür! Dönüşümü anlamak için kendi işinizi ve aşağıdaki soruları kısaca bir düşünün. Ulaştığınız sonuçlar, reklamcılık sektörünün dijital dönüşümü anlamak için ipucunuz olacak!

1- Ürününüzü ulaştıracağınız müşteriyi anlamak için hangi araçlara ihtiyacınız var?
2- Ulaştığınız kişiye kendinizi/ürününüzü nasıl anlatacaksınız?
3- Anlattıklarınız ilgi çekmesi için karşı tarafı nasıl tanıyacaksınız?
4- Anlattıklarınızın etkisini nasıl ölçeceksiniz?

Bu soruları ve daha fazlasını reklamcılar, reklamını yaptıkları her üründe kendilerine soruyorlar. Bu soruların cevapları da reklam takımları için yepyeni çalışma yolları sağlıyor. Elbette, teknolojinin de entegre edildiği yollar… NBA takımı Sacremanto Kings’te reklamları için bu yolları arayanlardan. Sacremento Kings, ilk kez Google Glass teknolojisini basketbolcuların gözünden maç kaydı yapmak için kullandı. Dijital dönüşüm süreçlerinin, nasıl ilgi çekici hale getirileceğine dair harika bir örnek!

Reklamcılık, insanları satın alma davranışına iten kararları almasını sağlamaktır. İnsanların karar süreçlerini teknolojileri kullanarak nasıl etkileyeceğini düşünen firmalardan ise gündem yaratan fikirler geliyor. Dünyaca ünlü marka Burbery, defile esnasında müşterilerine tabletlerden sipariş verme imkanı sunarak dijital dönüşüme ayak uydurdu.

Ülkemizde çok konuşulan bir dijital dönüşüm örneği ise, FoxPlay ve HepsiBurada’dan geldi. İzlerken al özelliği dünyada bir ilk! Kullanıcılar FoxPlay üzerinden dizi izlerken, diziyi durdurarak oyuncuların üzerinde görüp beğendikleri kıyafet ve aksesuarları HepsiBurada’da sepetlerine ekleyebiliyorlar. Bu uygulama sayesinde kullanıcılara, başka bir ekrana geçiş yapmadan alışveriş deneyimi sunuluyor. Satın alma deneyiminin, online izleme deneyimi ile birleşmesi dijital dönüşümün çok yönlü uyarlanabilir yapısına dair en güzel örneklerden.

4- Dijital Dönüşüm Yönetimi Nasıl Etkiler

Her alanda dijital dönüşüme ayak uydurmak için kuvvetli girişimler yapılırken devletler de, yönetimleri kolaylaştırmak için dijital dönüşüm süreçlerini uzun bir süre önce başlattı. Hepimizin bildiği ve kullandığı E-Devlet Türkiye’nin önde gelen dijital dönüşüm örneklerinden biri. Birçok hizmetin sunulduğu E-Devlet vatandaşlık işlemlerinde büyük bir kolaylık yaratıyor.

Bir başka etkileyici örnek ise, Estonya. Estonya, dünyada tüm devlet işlerinde dijitale geçen ilk ülke. Estonya’da devlet dairelerinden yapılan tüm işlemler dijital olarak yapılabiliyor. Hatta oylamalar bile! Estonya, teknolojilerin sağladığı imkanları ülkenin her kesiminde en üst düzeyde kullanıyor. Ve dünyanın en gelişmiş dijital toplumu olarak biliniyorlar. Şimdilerde ise nakit paradan, dijital paraya geçiş yapmak için çalışmalarına devam ediyorlar.

 

5- Spor Sektöründe Dijital Dönüşüm Etkileri

Spor sektöründe dijital dönüşüm alanında yaşanan en büyük gelişim şüphesiz ki giyilebilir teknolojidir. Giyilebilir teknoloji bileklik, kol saati gibi kişilerin üzerlerinde bulunan akıllı aksesuarları ifade etmektedir. Akıllı sensörler ve internete sahip olan bu akıllı aksesuarlar artık Euroleague maçlarında kullanılmaya başlandı. Euroleague maçlarında kullanılacak olan akıllı formalar yeni nesil akıllı cihazlardan en önemlileridir. Euroleague Oyuncular Birliği geçen aylarda gerçekleştirdiği bir toplantı sonucunda basketbolcuların verilerini kaydedecek akıllı formaların giyilmesi ile ilgili bir karara varılmıştır. Maç sırasında kaydedilen veriler HEED platformunda canlı olarak aktarılır ve taraftarların performanslarını canlı bir şekilde takip edilmesini sağlar. Turkish Airlines Euroleague  de mücadele eden oyuncuların haklarını korumak adına Euroleague  Oyuncular Birliği giyilebilir teknolojinin kullanılması kararını onaylamıştır. 

 

Giyilebilir teknoloji spor alanında ne kadar yaygın olsa da Türkiye’deki spor kulüplerinde kullanılmadığını ifade edebilmek mümkündür. Dünya çapında farklı spor kulüplerinde de kullanılan akıllı aksesuar uygulamalarının Türkiye’de de yakın zamanda kullanılması beklenmektedir. Akıllı saat gibi giyilebilir teknoloji ürünleri ile sporcular spor esnasındaki performanslarını ölçebilmektedir. Yine de spor kulüplerinin böyle bir uygulamasının olmadığını bilmekte fayda var.