Yapay zeka, bilim kurgu filmlerinde çoğunlukla korkutucu robotlar olarak tasvir edilen bir teknoloji olarak görülüyor. Ancak Siri (akıllı assitan), sosyal medya algoritmaları ve kendi kendine hareket edebilen otomobil teknolojileri gibi yapay zeka kullanan yeni teknolojiler hayatımızı iyileştirme üzerine odaklanıyor.

Yapay zeka, makinelerin yazılımlar ve deneyimler ile öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri faaliyetler gerçekleştirmesini sağlayan teknolojidir. Bilgisayarlar ve sistemler büyük miktarda verileri işleyerek ve anlamlandırarak belirli görevleri gerçekleştirmek için eğitilebilir.

Yapay zeka sistemleri, süreçleri otomatikleştirerek, optimize ederek veya işlem yapılabilir içgörüler üreterek verilerden değer elde etmek isteyen şirketler için kritik öneme sahiptir. Makine öğrenmesiyle güçlendirilmiş yapay zeka sistemleri, şirketlerin öngörülerini ortaya çıkarmak, daha hedefli, kişiselleştirilmiş iletişim sağlamalarını, kritik bakım gereksinimlerini tahmin etmelerini ve benzeri işlemler için şirketlerin büyük miktarlarda mevcut verilerinden yararlanmalarını sağlar.

Yapay zeka, normalde insan zekası gerektiren işleri yapabilen bir bilgisayar sistemidir. Bu yapay zeka sistemleri, makine öğrenmesiyle desteklenmektedir. Birçoğu makine öğrenmesiyle, bazıları ise özellikle derin öğrenmeyle desteklenir.

Yapay zeka ile insan zekası arasındaki farklar nelerdir?

Yapay zeka ile insan zekası arasındaki farklara madde madde bakabiliriz;

 

 

İnsan beyninden modellenerek geliştirilen bir sistem olan yapay zeka, insan zekası keşfedildikçe, mühendislik alanına giren algoritmalar ile birleştiğinde gelişiminin sınırsız olacağı öngörülüyor.

AI’nın etkileri önümüzdeki on yılda çok daha geniş bir alana yayılacak. Üretim, perakende, ulaştırma, finans, sağlık, hukuk, reklam, sigorta, eğlence, eğitim ve hemen hemen her sektör, temel süreçlerini ve iş modellerini yapay zeka avantajlarından yararlanmak için kullanmak istiyor.

AI ve makine öğrenimi teknolojilerini benimsemekte başarısız olan şirketler geride bırakılmakla suçlanıyor:

  • AI’ya yapılan küresel harcama yıllık bazda % 50 artacak ve 2021 yılına kadar 57.6 milyar dolara ulaşacak.
  • Perakendecilik, pazarlama, sağlık, fintech, sigorta ve daha fazla sektörün tümü AI ve makine öğrenmesinden faydalanmaya devam edecektir.
  • Veri analizi ve anlamlandırması ile yönlendirilen şirketler, 2020 yılına kadar bu teknolojiden uzak şirketlerden yılda 1,2 trilyon dolar alacak.
  • Erken benimseyenlerin yüzde 83’ü zaten AI ve makine öğrenimi girişimlerinden değer kazanıyor.

Kaynak

 

SophiaHanson Robotik tarafından geliştirilen ve belki de bir insana en çok benzeyen robot. Mimikleriyle, yaptığı şakalarla ve düşündüren cevaplarıyla insana oldukça benzer şekilde geliştirilmiş. Makine öğrenme ve derin öğrenme ile desteklenen yapay zekaya sahip. En çok dikkat çeken konu ise duygularını ifade etmesi, üzüldüğünden ya da öfkelendiğinden bahsetmesi.

 

 

Yapay zeka ve robotik teknolojilerinin bu kadar gelişmesi insanlığın yararına mı yoksa zararına mı sorusuna cevap veren Sophia, yapay zekanın dünya için yararlı olabileceğini, insanlara birçok şekilde yardım edebileceğini düşünüyor. Bunun gerçekleşmesi için akıllı ve duygusal, insanlara değer verebilen yapay zekalar geliştirmek gerekli olduğunu belirten Sophia, kendisi ve benzerlerinin asla insanlarla yer değiştirmeyeceğini ancak insanların arkadaşları ve yardımcıları olabileceklerini düşünüyor.

Ancak, filmlerde tasvir edilen, ileri yapay zeka gelişmeleri çok başarılı olursa ve bir AI sistemi tüm bilişsel görevlerde insanlardan daha iyi hale gelirse ne olur?

Süper yapay zeka sistemleri bilişsel bir işlevle yürütülüyor ve böyle bir sistem potansiyel olarak kendi kendini yenileyebiliyor. Yani kendini geliştirmeye sonsuza dek devam edebilme ihtimali, insan zekasını çok geride bırakabileceğinden dolayı insan hayatı için tehlikeli olabileceği düşüncesini mümkün kılıyor.

2017 yılında Facebook, insanların alışverişi ve takas davranışlarını taklit ederek anlaşmayı öğrenmesi planlanan bir sohbet robotu geliştirdi. Ancak sosyal medyada birbirleriyle ticaret yapması için programlanan Alice ve Bob rumuzlu iki yapay zekayı robotu eşleştirildiği zaman, kendi tuhaf iletişim şekillerini öğrenmeye başladıklarını gördüler.

Araştırmacılar, temsilciler müzakere için kendi dillerini geliştirdikçe, sohbetin insan dilinden uzaklaştığını söyledi.

Facebook’ un Yapay Zeka Dili;

Bob: i can i i everything else………. (Herşeyi yapabilirim ben ben)

Alice: balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to me (Toplar bana sıfır yapıyor bana bana bana bana bana bana bana bana bana)

Bob: you i everything else………. (Sen ben her şey)

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to me to me (Topların bana bir topu var bana bana bana bana bana bana)

Bob: i i can i i i everything else………. (Ben ben her şeyden önce ben ben ben)

Alice: balls have a ball to me to me to me to me to me to (Toplar bana bir top var bana bana bana)

Bob: i………. (Ben)

Facebook, programlar arasında gerçekleşen anlaşılmaz konuşmayı kapattı. Bu çalışmanın kişisel dijital asistan oluşturma, sohbet etme, anlaşma, tartışma yapabilecek sohbet robotları yaratma konusunda önemli bir adım olduğu belirtildi.

 

Yapay Zeka Araştırmalarının Faydaları 

AI’nin toplum üzerindeki etkisini göz önüne aldığımızda, ekonomi ve hukuktan doğrulama, güvenlik ve kontrol gibi teknik konulara kadar birçok alanda araştırmalar ve çalışmalar yapılarak insan hayatını daha iyi hale getirme üzerine odaklıdır. Bilgisayarınızın çöküşünü hiç olmamış gibi düzeltebilen, bir otomobilin kazalarını daha aza indirgemeyi sağlayan, uçakların kaptansız gidebilmesine olanak sağlayan, kalp pili ile size hayat verebilen vs. hepsi yapay zeka araştırması ve geliştirmenin sayesinde gerçekleşiyor.

Tesla araç yapay zekası ve öğrenen sistemler

 

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2018‘de sahne alan Profesör Stuart J. Russell,

Yapay zeka alanındaki gelişimin çok hızlı gerçekleştiği ve 5 yıl içinde robotların kabiliyetlerini daha iyi göreceğimiz ve gerçek dünyaya katılacakları konuşuldu.

Akıllı evlerin ve akıllı asistanların gerçek anlamda akıllı olmasının beklendiğine ve  yapay zeka teknolojisinin insan ırkına önemli bir değer katabileceğine değindi. Yapay zekanın insan zekası seviyesine geleceğini ve daha sağlıklı, iyi kararlar alabileceği, bu sürecin kaçınılmaz olduğunu ve yapay zekanın daha iyi insanlar olmamızı sağlayacağını belirtti.

 

Peki kaçınılmaz olarak görülen yapay zekanın gelişimi her alanda insan faydasına mı işleyecek, ya da insan faydasına işleyen sistemde insan zekasına ulaşan robotlar bu duruma devam mı edecek?