Teknolojinin serüveni her geçen gün değişik bir biçime bürünerek devam ediyor. Sanayinin dijitale yerini bıraktığı günümüzde, birçok ürün yüksek fiyatları yüzünden ulaşılamaz durumda. Peki, ürünleri kendimiz üretseydik nasıl olurdu? İşte bu noktada “3D yazıcı” hayatımıza girmiş bulunuyor.
3D Yazıcıların Ortaya Çıkışı
1984 yılında Charles Hull tarafından ortaya atılan 3D yazıcı, Charles Hull tarafından kurulan 3D Systems şirketi tarafından sektörel bazlı çalışmalarını sürdürmüştür. İlk zamanlarında yatırımcılar tarafından dikkat çekmeyen 3D yazıcı teknolojisi, 90’lı yılların ortalarında ortaya çıkardığı renkli ürünlerle dikkatleri üzerinde toplamaya başladı. Daha sonra küçük boyutlu hale dönüştürülen 3D yazıcılar, birçok şeyin üretimini gerçekleştirebildiğinden dolayı evlere girer hale geldi ve günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanımını sürdürüyor. 3D yazıcılar sağlık, inşaat, ulaşım vb. birçok alanda yayın bir şekilde kullanılıyor.
3D yazıcıların; Stereolithography (SLA), Digital Light Processing (DLP), Fused Deposition Modelling (FDM), Selective Laser Sintering (SLS), SLM (Selective Laser Melting), Electron Beam Melting (EBM), Laminated Object Manufacturing (LOM) gibi birden çok teknolojik çeşidi bulunuyor ve farklı prensiplerle çalışıyor.
3D Yazıcıların Devasa Dokunuşları
“3D Yazıcılar Gerçekten Hayatımızın Ayrılmaz Bir Parçası Olacak mı?” içeriğinde 3D yazıcıların temel dinamiklerini ele aldık ve inceledik. Şimdi ise 3D yazıcılar ile ortaya çıkartılan devasa örnekleri sizin için derledik. İşte bilime, hayata, doğaya ve birçok konuya yeni deneyimler kazandıran 3D yazıcılarının devasa örnekleri.
3D Yazıcı ile Üretilen Ev
3D Yazıcıların hayatımıza girmesiyle birlikte birçok soruna ekonomik çözümler getirmeye devam ediyor. 1.2 milyar insanın barınma problemine 3D yazıcılar ile cevap vermek mümkün hale geliyor. Ev ve yapı sektörüne yeni bir soluk kazandırmak için kolları sıvayan ICON Build şirketi, 3D yazıcı teknolojisiyle birlikte hayata geçirdiği 3D Evler ile maliyeti düşük ve yapım süresi kısa evleri insanlığa sunuyor.
ICON Build şirketinin 3D yazıcı ile 24 saatte inşa ettiği evlerin maliyeti sadece 10 bin dolar.
3D Yazıcı ile Üretilen Otomobil
İtalya elektrikli otomobil üreticisi XEV ile 3D yazıcı şirketi Polymaker’ın ortaklığında hayat bulan “LSEV” otomobili dünyanın ilk 3D yazıcısıyla üretilen otomobili ünvanını elinde bulunduruyor. Normal bir otomobilde ortalama 2000 bin parça bulunurken LSEV’de sadece 57 parça bulunuyor ve ağırlığı sadece 450 kilogram.
3D yazıcının ortaya çıkardığı elektrikli otomobil şimdiden 10 binin üzerinde sipariş almış durumda. LSEV’den ilham alan birçok şirket 3D yazıcı ile bu sektöre girmiş durumda. Büyük otomobil firmalarının Ar-Ge çalışmaları 3D yazıcı yönüne doğru kaymaya ufakta olsa başladı.
3D Yazıcı ile Üretilen Köprü
Hollanda MX3D şirketinin 3D Yazıcılar ile geliştirdiği köprü, 12 aylık serüvenin sonunda tamamlandı. Tamamen 3D yazıcılar tarafından üretilen köprünün üretim maddesi çelikten oluşuyor. Üzerinden araç ve insan geçmesi durumunda, ağırlığı kaldırabilecek bir dinamiğe sahip. 3D yazıcının elinden çıkma ve büyük bir ihtişamla sergilenen çelik köprü Amsterdam’a hizmet etmeye çoktan başladı.
Ayrıca, MX3D şirketi 3D yazıcıdan ürettiği çelik köprü ile durmayacağını şimdiden gösterdi. 3D yazıcıdan itfaiye araçları ile prototip çalışmalarına başlayan MX3D şirketi, yakın gelecekte sektöre tekrar damga vurmaya hazırlanıyor.
3D Yazıcılar Tarihi Geri Getiriyor
“Bilginin artması ve yayılması” mottosuyla yola çıkan Smithsonian Enstitüsü’nün Dijitalleşme Programı Ofisi’nde küçük bir grup 3D yazıcılarla tarihi aydınlatmaya ve günümüze taşımaya başladı. 3D Yazıcı ile T. Rex, Apollp 11 Komuta Uzay Modülü, Kozmik Buda Heykeli, eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Abraham Lincoln’ün yüzü vb. birçok tarihi simgeyi günümüze geri kazandırdı.
Müzede sergilenen bu 3D yazıcıdan çıkan ürünler Autodesk ve Google’dan yatırım alarak sanal ortama taşınması planlanmakta. Böylelikle herkesin erişebileceği dijital ortamda, kullanıcılar ister VR teknolojisiyle, istersede sanal turla gezebilecek.
Denizde ve Formula 1 Pistinde 3D Yazıcılar
Kendi 3D yazıcısını üreten küçük bir girişim olarak doğan Grass Roots Engineering bugün 3D yazıcılar ile yaptığı çalışmalarla dünya devlerini peşinden koşturmaya başladı. Her alanda 3D yazıcı teknolojisinden ürünler üreten Grass Roots Engineering, en dikkat çeken ürünleri ise Kano ve Formula 1 otomobili olarak dikkat çekiyor.
Geliştirdiği Kano’yu 42 günde suya inecek vaziyette tamamlayan Grass Roots Engineering, herkesin yalnızca 500 dolar bütçe ile kendi kanosunu yapabileceğine değiniyor.
Uzay’da 3D Yazıcı Etkisi
SpaceX, içeriğinde Mars’a kolonileşme süreçleri hakkında detaylı bir incelemede bulunmuştuk. Mars’a koloni kurma hayalini destekleyen ve hayata geçmesine yardımcı olabilecek, 3D Yazıcılar için şimdiden çalışmalar ve örnekleri dünyaya sunulmaya başladı.
Böylelikle, Nasa’nın Hapitat Projesi kapsamında Ay ve Mars görevleri sırasında kullanılacak yaşam alanlarınında 3D Yazıcı ile üretilen modellerle sağlanması planlanıyor. SEArch + / apis cor, Zoperhous, Mars Incubator ekiplerinin yaptığı prototipler şimdiden dikkatleri üzerine çekmiş durumda.
Ayrıca, NASA Uluslararası Uzay İstasyonu’na 3D yazıcı göndermiş durumda, böylelikle uzay görevinde bulunan ekiplerin, ihtiyaçları doğrultusunda kendi ürünlerini üretebilmesini sağlamak. Bunun en büyük nedeni 2018 yılında Uzay İstasyonu’nda oluşan oksijen sızıntısının giderilememesi ve astronotların hayatının tehlikeye girmesi olarak gösteriliyor. Uzay’daki araştırmalar ve kolonileşme serüveni devam ederken, hayatımıza birçok şey kazandıran 3D yazıcılarında büyük bir yükleneceği aşikar gözüküyor.
3D Yazıcıya Türk Dokunuşu
Her şeyi üretebilen 3D yazıcılar, neden Robot üretmesin fikrinden hareket eden Umut Erkal, San Francisco’da 3D yazıcılar ile çalışmalara başladı. Roboting adını verdiği 3D yazıcılardan üretilme robot sistemi, yatırım bekliyor. Kara ve suda gidebilmesi planlanan robot sisteminin üst bölgesinde bulunan kol dinamiği değiştirilebilir ve farklı modüller takılabilecek şekilde tasarlanabilir.