Günümüzde teknoloji gittikçe gelişmekte ve artık yeni bir döneme girmekteyiz. Nesnelerin interneti dönemi uzun zamandır konuşulan ve planlanan bir uygulama idi. Günümüz de milyarlarca çevrimiçi cihaz kullanılmakta ve sayıları da artmaya devam etmektedir. Sayısız kolaylık ve fayda sağlayan nesnelerin interneti hayatımıza erişilebilecek güvenlik problemleri de yaşatabilmektedir. Çok yeni bir teknoloji olan nesnelerin interneti Blog zincir ve yapay zeka gibi günümüzün teknolojileri ile birlikte interaktif kullanıldığı zaman böyle güvenlik problemlerine de daha çözümcü bir tutum izleyebilir. Peki nedir bu Nesnelerin İnterneti ve neden ihtiyaç duyarız. Avantajları ve dezavantajları nelerdir. Nesnelerin interneti fiziksel aygıtların internete bağlanması ve kendi aralarında bilgi paylaşımı yapabilmesini sağlamaktadır. Fiziksel cihazlara entegre edilen yazılımlar ile cihazların internete bağlanması ve böylelikle nesnelerin internet ağı ağlarına katılması sağlanır. Bu durumda internete bağlanan fiziksel cihazların kendi aralarında haberleşme ve veri paylaşımı yapabilmesi durumuna gelmesi demektir. Cihazların klasik ev eşyalarından karmaşık endüstriyel cihazlara kadar çeşitlilik göstermektedir. Günümüzde yaklaşık 10 milyar cihaz internete bağlanmış durumda iken istatistiklere göre 2025’te 16 milyar civarı ve 2030 yılında ise 25-26 milyar civarı olması bekleniyor. Nesnelerin İnternet’inin hızla yayılmasının diğer bir sebebi de bir çok avantajının olmasına bağlayabiliriz.

Nesnelerin İnterneti Neden Önemlidir?

  1. Verimi arttırarak para ve kaynaktan önemli ölçüde kazanç sağlar. Nesnelerin internetinin günlük hayatta yer bulmasıyla beraber yaşadığımız problemlere etkili çözümler üretilebilir. Örneğin hareket durumuna göre ışıkları kapatıp açan, evin ısı derecesini veya ayarını düzenleyebilen bir sistem otomatik olarak israf edilmesini engeller. İsrafın engellenmesi de birçok doğabilecek sıkıntılı durumun önüne geçilmesi sağlar.
  2. Hayat kalitesini arttırmak. Akıllı cihazların aldıkları verileri analiz ederek cihazlarda gösterdiği analizlere göre yaşamımızı planladığı gibi buna benzer olarak birçok farklı durumda farklı çözümler üreterek kalitemizi arttırmayı amaçlar.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

Nesnelerin İnternetinin çalışma prensibini birkaç madde de anlatabiliriz. Bunlar; sensorlar, İnternet ağı, Bulut sistemi, Hyper Decision Framework, Kullanıcı ara yüzü

  1. Sensörler; Cihazlar vereceği kararları sensörler yardımıyla alırlar. Örneğin sıcaklığın gereğinden fazla arttığında termostatın derecesini azaltması gibi, sıcaklığın değişimini ise kullandığı sensör yardımı ile ölçebilir. Buna benzer şekilde odaya birisi girdiği zaman ışığı açması ve oda da kimse olmadığında ışığı kapatması da buna örnek olarak gösterilebilir.
  2. İnterneti ağı, verileri alan alıcılar bu bilgileri Wifi, LTE kullanarak genel ya da özel paylaşımda bulutlara gönderirler.
  3. Bulut sistemi, veri alıcılarından gönderilen bilgileri tüm IOT cihazları tarafından yorumlanabilmesi ve duruma göre hareket edebilmesi için bulut sistemlerinde depolanır.
  4. Hyper Decision Framework; IOT cihazları bulutta depoladığı verileri baz alarak hızlı bir şekilde karar vermeilidir. Şu şekilde, konferans veriliyor ve konferans salonunun kişi sayısını baz alarak ısı değerini dengelemesini istiyor ama konferanstaki kişilerin bu durumu fark etmelerini istemiyorsunuz. Bu senaryoda IOT cihazlarının kararları hızlı bir şekilde verip adım atması gerekir ki bunu da Hyper Decision Framework yapar.
  5. Kullanıcı Arayüzü; IOT cihazı hizmetini kullanıcılarına arayüzü ile sunmalıdır. Bu mobil uygulama ya da herhangi bir websitesi olabilir. Sağlanana arayüz kullanıcıların IOT cihazlarını yönlendirmesini ve anlık olarak sonuçlara ulaşabilmesini sağlar Bu arayüz ile grafiklere, sonuçlara, anlık işlem tahmini sağlayabilecek verilere ulaşılabilir.